Türkiye’nin önemi ve kazan kazan

Posted by

Avrupa’da aşırı sağın zaferi daha çok tartışılacak ve sonuçları olacak. Öncelikle Avrupalı liderlerin alacağı çok ders var geçmişten. Avrupalı liderler hızlıca aynaya bakmalı ve hatalarını, yanlışlarını görmeli. Ve tabi ki Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeli. Avrupalı liderler İspanya ve İtalya’yı örnek almalı.

Türkiye, Avrupa için çok önemli bir ülke. Türkiye’nin AB üyeliğinden hem Avrupa kazanır hem Türkiye. Yani kazan kazan.

Ama yıllardır çifte standart ile iki yüzlü bir yaklaşım hâkim. AB üye standardının yakınından bile geçemeyecek ülkeler AB sürecini hızlıca tamamlıyor ama Türkiye’ye hep bir “dur” mesajı. Ama Türkiye her ülke ile görüşüyor ve her zeminde var. Yine onlar kaybediyor.

Avrupa’nın aşırı sağa kaymasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sol ve sağdan ılımlı siyasetçilere, aşırı sağa karşı birleşilmesi çağrısı yapmış. Macron geçmişte aşırı sağın güçlenmesini sert çıkışlarıyla sağladı. Türkiye birçok konuda uyardı ama dikkate almadı. Bu süreçte Türkiye ile ilişkilerini geliştirse daha mı iyi olur sanki.

AB içinde İspanya, İtalya ve Macaristan Türkiye’nin önemini görüyor ve ilişkileri günden güne geliştiriyor. İspanya ve İtalya’nın attığı adımlar önemli. İspanya Filistin’i tanıdı ve Türkiye ile iyi ilişkiler içinde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iki gündür İspanya’da kritik temaslarda bulundu. İtalya Başbakanı Meloni ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı İtalya’da yapılan G7 zirvesine özel davet etti. Dünya liderleri bugün İtalya’da önemli görüşmeler yapacak. Erdoğan’ın da zirvede olması Türkiye’nin önemini gösteriyor.

Macaristan’ın dönem başkanlığında AB konusunda önemli adımlar atılabilir. Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkiler çok sıcak.

Bölge sıcak, Ortadoğu kaynıyor, Avrupa sıkıntılı, BM ve NATO’da yeni düzen ve sistem beklentisi var, Rusya gövde gösterisi yapıyor, Çin ve İran beklemede, ABD her yerde. Yani dünya ve dengeler eskisi gibi olmayacak gibi gözüküyor. Savaşlar ve gerginlikler artabilir.

Özetle Türkiye’nin önemi günden güne artıyor…

İttifaklar nereye gidiyor?

Altılı masanın dağılması, bazı genel başkanların siyasetten uzaklaşması ve bazı görüşmelerin olmasının ardından “yeni ittifaklar mı oluşuyor?” tartışmaları başladı. Bence yeni ittifak tartışması yerine yeni dönem desteklenmeli.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un ilk başkan olduğunda söylediği söz çok hoşuma gitmişti. Kurtulmuş, “yumrukları sıkarak siyaset yapılmaz’ demişti. Bunu duyunca keşke yeni dönemde her parti her parti ile görüşse, kavga ve gerilim yerini diyaloglara bıraksa demiştim. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özel’in görüşmeleri siyasette de yeni bir dönem ve yumuşama başlattı. Görüşmelerin sonuçlarını da görecek gibiyiz.

Türkiye için görüşmelere devam edilmeli. Kutuplaşmalardan, kavgalardan siyaset çok şey kaybetti. Herkes yeni döneme katkısını vermeli ve taşın altına elini koymalı.

Aynı gemideyiz ve Türkiye hepimizin…

Siyasette tartışılanlar

* Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özel’in görüşmelerinin devamlı hale gelip gelmeyeceği

* MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son verdiği mesajlar

* İYİ Parti’deki istifalar ve kavgalar

* Ekonomi ve enflasyonun son durumu

* Sokak köpeklerine yönelik alınacak önlemler

* Yeni anayasa çalışmalarında da normalleşme olup olmayacağı

Aman dikkat

* Bayramı farklı şehirlerde geçirmek için yola çıkacaklar aman yavaş ve dikkatli gidelim.

* Kurban Bayramı’nda acemi kasaplar aman dikkat. Acillerde aynı görüntüleri görmeyelim.

* Sıcaklar bunaltıyor, 11.00-15.00 arası özellikle belli yaştakiler aman dikkat.

* Bayramda yemek konusunda abartıya kaçmamaya aman dikkat.

* Şimdiden herkese iyi bayramlar. Sevdiklerinizle sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler olsun.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir